2011. október 20., csütörtök

LibreOffice Calc - Korfa készítése

Méltánytalanul elhanyagolt diagram típus a korfa grafikon a pszichológiai tudományos cikkekben. Bizonyos témáknál pedig nagyon hasznos lenne látnunk együttesen a minta kor és nem szerinti eloszlását. Ilyen téma például a pszichológiai tesztek  adaptációja.
"A korfa a lakosság vagy minta nemenkénti korelosztását ábrázoló grafikon". (Egészségpolitikai Fogalomtár)
A LibreOffice Calc-ban csupán néhány lépés a korfa elkészítése, amelyet most bemutatok a következő, letölthető adatsoron. A cél az alábbi diagram elkészítése.
Egyesült Királyság korfája


Első lépés, hogy az adatsorunk egyik kategóriájának (férfiak vagy nők, jelen esettben a férfiak) az értékeinek az ellentettjét (-X) adjuk meg.
Adatsor (férfiak oszlop negatív értékekkel)
Második lépés, hogy kijelölve az adatsorunkat  beszúrunk egy halmozott, sáv diagramot: Beszúrás => Diagram...
Halmozott, sáv diagram beszúrása
Harmadik lépésben, az x-tengelyünket formázzuk (ne feledjük, hogy a diagramunk elforgatott) formázzuk. Ehhez elsőként 2-őt kattintunk az általunk létrehozott diagramra és jobb egér klikkel kattintunk az x-tengelyre és kiválasztjuk a Tengely formázása opciót.
Tengely formázása...
Majd az Elhelyezés panelen Tengelyvonal - Másik tengely metszésénél a Kezdés opciót választjuk.
Másik tengely metszése
A végső lépésben az y-tengelyt formázzuk, hogy ne jelenjenek meg negatív értékek az y-tengelyen. Ehhez az x-tengelyhez hasonlóan a y-tengelyen kell kattintani a jobb egér gombbal és szintén a Tengely formázása opciót kell választani. Csak itt a Számok panelt kell választani, aztán ki kell venni a pipát a Forrásformátum opcióból, és a következő kódot kell megadnunk Formátum kódnak: "" 0;"" 0;"" 0
Y-tengely formázása

Ha mindent jól csináltunk, akkor meg kell kapnunk a bevezetésben megadott diagramot.